In 2008 nam de Overheid onder anderen de ABNAMRO over. Sinds 2015 is een deel verkocht, maar in 2019 had de staat nog 56% van de ABNAMRO in bezit.
Dus ergens zou je verwachten dat de Bank ook goed zou zijn voor zijn Nederlandse klanten..
Stel je hoort dat beleggen verstandig is, maar je hebt er geen verstand van. Dan is een logische keuze om bij je eigen Bank te kijken. En zowaar, de Bank is er ook voor de beginnende belegger. Het gemak van beleggen bij uw eigen bank.

Verder heeft de Bank het over beleggen met vertrouwen! Dat zochten we juist, een bank die je kan vertrouwen. En ze hebben het over “vermogensopbouw“. Of bedoelt de Bank wat anders?

Maar Wat en vooral Hoe dan? De Bank heeft het over “beleggingsvormen”, al de manieren van beleggen die mogelijk zijn bij de Bank. Ook hier helpt de Bank, er zijn 3 mogelijkheden, en er is zelfs een keuzehulp!

De meeste mensen komen bij Begeleid Beleggen of Zelf Beleggen uit, gezien de instapdrempel van 50.000 voor de derde optie. Een beginner in beleggen (weinig kennis van beleggen) komt dan al snel uit bij Begeleid Beleggen. De Experts van de Bank beheren dan je belegging, nou, dat moet wel betrouwbaar zijn. En al doende leren we vast wat.

Hieronder moet eerst een stuk van het openen van de rekening, met de ingevulde plaatjes (zie email), dan kom je bij de rekening koppelen.

En als laatste krijg je dan:


En na het bevestigen komt er een mail:

Wel verwarrend is dat er twee overeenkomsten zijn:

Iets wat ik niet snap is dat in de kleine lettertjes (paragraaf 3.1) staat dat Begeleid Beleggen is een vorm van zelfstandig beleggen (‘execution only’).
Als je wat invult krijg je wel degelijk advies. Bijvoorbeeld als je over 10 jaar 10.000 euro wilt, dan adviseren ze je 2 fondsen, of .. of Matig Defensief”. de laatste heeft gemiddelde kosten van 1,14%. En dat zijn de kosten die je aan de ABNAMRO betaald voor Begeleid Beleggen in dit fonds. Dat is wel erg veel voor een “execution only” beleg-omgeving.

En in welk fonds beleg je dan.. Het ABNAMRO Profielfonds Matig defensief
Op de site vermeldt de ABNAMRO:





Bovenstaande is zoals het op 21-04-2023 op de site van de ABNAMRO staat. Maar de Essentiele Beleggers Informatie (EBI) is toch verplicht vervangen door iets anders per 1 januari 2023? (EID?). Dat staat o.a. bij de AFM vermeld.
Verder kan je de informatie over de fondsen waar je in kan beleggen online vinden. Als overzicht (nu *21-04-2023 staat er een overzicht per 30-12-2022):

Maar de verplichte informatie per fonds is moeilijker te vinden.

Nou, dan maar eens op zoek naar de Fondsselector: https://www.abnamro.nl/nl/prive/beleggen/koersinformatie/beleggingsfondsen.html. Blijkt ergens bij de koersinformatie te staan dus. Bij Begeleid Beleggen heb je dus de keuze uit 5 fondsen. Allemaal met het woord “Profielfonds” in de naam. Dus even daar op zoeken levert 6 (?) fondsen op.

Dat maakt nieuwsgiering, welke is er nog meer en mogen we niet uit kiezen..
De fondsen waren eerst genummerd, (Profielfonds 1 tot en met 6), nu staat in de naam een omschrijving. Van “Zeer Defensief” tot “Zeer Offensief”. Maar “Zeer Defensief” kan je niet meer kiezen bij Begeleid Beleggen. De Bank legt zelf uit waarom niet:

Het rendement vindt de ABNAMRO te laag. Daar is iets bij voor te stellen. De enige die aan dit fonds verdient is de ABN-AMRO. Een 5 jarig rendement van -1,51% is wel erg triest als je erg voorzichtig bent. En dan komen de kosten van Begeleid Beleggen er nog bij.

De Benchmark die ABNAMRO voor dit fonds gekozen had was: Obligaties 90%, Liquiditeiten 10%, Aandelen 0%. Toch eens uitzoeken wat deze benchmark heeft gedaan. Eerst maar eens kijken wat er in de Prospectus staat.


Ook bijzonder is (pagina 301):


Maar blijkbaar staat de “Referentieportefeuille beschreven in Bijlage 2”.
Deze bijlage is echter niet doorgenummerd, dus iets zoeken is een crime. Aan de naam van het document te zien is het ook een Voorlopig (draft) document.

Dus maar even downloaden als pdf en dan doorzoeken op “Profielfonds”.
In de inhoudsopgave staat alleen de Engelse naam (?):

blz 39:


In de inhoudsopgave van het Prospectus wordt verwezen naar pagina 230:

Ook nog maar even zoeken op “defensive”, dat levert nog iets anders op. Namelijk welk artikel van de SFDR van toepassing is.




Beetje triest is wel dat de ABNAMRO wel een verplichte EID heeft, maar daar krijg je pas een link naar na het opgeven van de order. Begeleid Beleggen heeft “vh Profielfonds 1” niet meer, dus maar een order ingezet voor ESG Profielfonds Defensief. De daarna aangeleverde EID heeft een andere naam: ESG Profile 2.
